MENU

Question 1:

Are all Local Authorities in Malaysia under the purview of the Federal Housing and Local Government Ministry?

 

Answer:

All Local Authorities fall under the purview of their respective State Governments. The Federal Housing and Local Government Ministry supervises Local Authorities with regard to uniformity of policies and legislation, provides guidance and technical advice, and channels funds allocated by the Federal Government.

 

Question 2:

How can I lodge an official complaint regarding issues or problems I may face within the jurisdiction of the Local Authority?

 

Answer:

All complaints can be forwarded directly to the Local Authority or the Federal Housing and Local Government Ministry.

 

Question 3:

Is bulk waste (used mattress, old furniture etc.) collected regularly as normal waste?

 

Answer:

Bulk waste is only collected once a week.

Question 4:

If the responsible parties do not fulfill their duties like waste collection, what can I do?

 

Answer:

You can lodge a complaint with the Local Authority closest to you, and they will ensure the appropriate action is swiftly taken.

 

Question 5:

What do the colors of the Recycling Bins stand for?

 

Answer:

The color coding stands for the following :

Blue – For paper

Orange - For aluminum tins, metal cans and plastics

Brown - For glass

 

Question 6:

When is National Recycling Day held?

 

Answer:

National Recycling Day is held on November 11th each year.

Question 7:

What causes dengue fever?

 

Answer:

Dengue virus.

 

Question 8:

What type of mosquito spreads dengue?

 

Answer:

Aedes Mosquito.

Question 9:

How many Local Authorities (PBT) are there in Malaysia now?

Answer: 

145 PBT (including Kuala Lumpur City Hall), comprising 31 Municipal Councils; and 114 District Councils.Apart from this, there are also other bodies which are given authority by the respective state governments to undertake specific functions like: Kulim Hi-Tech PBT, Pasir Gudang PBT, Putrajaya Corporation etc.

Question 10:
What is the definition of assessment tax?

Answer: 
Assessment Tax is the tax imposed on holdings within the Pasir Mas District Council such as residential houses, business properties (shops, complexes, hotels and others), industrial properties (factories, ports etc) and lands (vacant without buildings, agricultural activities, lands with approved layout).

Question 11:
Why is assessment tax imposed on lands by the Pasir Mas District Council despite the lands being charged revenue tax by the Land Office?

Answer: 
The quit rent imposed on all lands in accordance with the National Land Code 1966 is based on the title disposed by the State Government in accordance with the provision of the National Land Code 1966; while the assessment tax imposed by MDPM is in accordance with the provision under the Local Government Act 1976.

Question 12:
Can the assessment tax be exempted?

Answer: 
Assessment tax can be exempted if the building is demolished or destroyed due to fire, windstorm or other causes.

 

For any further question please contact :-
Telephone : 09-7916666/ 09-7916777
Fax : 09-7916999
email :
 mdpm@kelantan.gov.my